2011. december 20., kedd

Második lecke

Miután szorgalmasan gyakoroltuk a bekezdést és a sima kötést, vegyük le az első próbadarabunkat.
Érdemes, és talán kell is nagyobb vagy kisebb szembőséggel is kötni egy-egy darabot.Ajánlott várni egy keveset, talán egy napot is, hogy a szálak feszültsége oldódjon. A gépeken keresztben és hosszában megnyújtva feszesen van a szál. Természetesen fel kell vennie a darabnak az eredeti méretét. A Moda-val kötött daraboknál kisebb a szálak feszítése, mint például az olyan gépeknél, ahol külön kezdőfésűvel kell a munkát bekezdeni. Ott  a szemek csak akkor lesznek megfelelőek ,ha lesúlyozzuk a fésűt.
A következő lépésben megmérjük, hogy egy 10x10 cm-es darabon hány szem és hány sor van. Célszerű egy külön füzetet vagy mappát csinálni, amibe beragasztjuk a fonal címkéjét, és felírjuk a szem és sor számot, valamint, hogy milyen szembőséggel dolgoztunk.Beletűzzük a megfelelő próbadarabot.
Felírhatjuk azt is,hogy kézi kötéssel milyen tűvel dolgozunk és a 10 cm-re eső szem és sor számot.Ezek az adatok később még jó szolgálatot tehetnek, mert ha néhány hónap múlva ilyen fonallal akarunk dolgozni, nem kell mégegyszer előlröl kezdeni az egész procedúrát.
Most már csak a szabásminta kell és kezdhetjük a számolás.A kis szabásminta vázlatra írjuk fel a méreteket cm-ben és számoljuk ki a hozzá tartozó szem és sorszámot.Figyeljünk a karkivágás, a nyakkivágás és az ujja vállvonal kerekítésére .
Inkább mérjünk kétszer, számoljunk háromszor, mint egyszer bontsunk. A gépi kötésnél kötés közben nincs mód arra, hogy a darabot ráterítsük a szabásmintára és ellenőrizzük. Nagyon lelombozó, ha a végén derül ki, hogy nem lett jó és kezdhetjük előlről az egészet.
A kötött ruhadarab rugalmas ugyan, de ha nem jó a szabása, éppoly kényelmetlen, mint bármelyik elszabott ruha.A kötött holmiknál kényelmes a raglán,de az is csak akkor ,ha jól van kiszámolva. Nem szükséges, hogy kitanuljuk a szabó mesterséget ahhoz, hogy jó formájú kényelmes darabokat csináljunk. Megfelel egy jó fazonú kardigán, vagy pulóver is amit mintának használhatunk.
A tanulás idején a kivágásokat, kerekítéseket érdemes maradék fonalból kipróbálni, majd az eredeti méretű szabásmintához igazítani. Az így szerzett tapasztalat nagyon hasznos és sikerélményünk is lehet.
Úgy gondolom, erről most ennyi elég is lesz.
Ha valakinek kérdése van ezzel kapcsolatban kérem, hogy írjon megjegyzést. Szívesen válaszolok.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése