Kedvencem a DjVuElőször arra gondoltam, hogy külön blogot írok a szkennelés, digitalizálás, archiválás témaköréről, de mivel ennek a blognak a címe „Ami érdekel” úgy döntöttem, elég egy külön bejegyzés erről a  témáról.
Alapjáraton egy gyűjtögető típusú ember vagyok. Számítógépen ügyködő emberként pedig szeretem a dolgokat ott is megtalálni. Ráadásul még mindig nem nőttem ki a „Miért?” korszakból, csak bővült a kérdés a „Hogyan?”-nal. Még a Net-et nem használtam, amikor megismertem a pdf formátumot. Az első felmerülő kérdés: Hogyan csinálták?
Elhatároztam, ilyet akarok csinálni a régi összegyűjtögetett, féltve őrzött kézimunka újságjaimból. Amikor már elfogadható ára volt, nekem is lett egy HP Photosmart multifunkciós szerkentyűm. El is kezdtem „vadul” szkennelni, pdf-be. Volt egy olyan újság, aminek két oldalát sehogy sem lehetett rendesen beszkennelni. Mindig ferde lett. Akkor jött az ötlet, hogy jpg-be kell szkennelni és abból konvertálni. Ezzel el is vetettem a további pdf-be szkennelést, mivel a képeket lehet javítani utólag és az esetlejes beirkálásokat el lehet tüntetni.

A következő lépés az volt, amikor a Net-en rátaláltam az Ezermester folyóirat oldalára   és felfedeztem az  Oldtimer oldalt
Itt láttam először a DjVu –t. Igazi kis gyöngyszem. Azonnal elbűvölt. Talán ismeritek azt amikor jön az érzés, „Én is ilyet akarok csinálni”. A valódi böngészés ekkor kezdődött. Először az ismeretségi körömben levő számítástechnikai szakembereket kérdeztem meg, hogy mit tudnak a DjVu-ról. A közvélemény kutatásom eredménye siralmas volt. Senki nem hallott róla. Maradt a Net-en kutatás. Az eredmény egy cikk a Könyvtári Figyelő 52.évfolyam 2006.1.szám. 
A cikk címe: Digitalizálás DjVu-val magyarul. Ez az írás meggyőzött, hogy jó az amit elképzeltem és teljes vállszélességgel belevetettem magam az új „projektembe”.
Letöltöttem a DjVu Solot-t de nem tudtam kezelni. Szerencsémre ismét az Ezermester oldalán találtam segítséget. Onnan jutottam el Béka oldalára
Az Ő leírásából és e-mail-en tőle kapott segítséggel nekem is SIKERÜLT!.
Attól a perctől kezdve igyekeztem mindenből DjVu-t csinálni és azóta is csinálom boldogan. Még a Pdf-eket is visszabontom tiff-be és Djvu-t csinálok belőle.
Most már ott tartok, hogy szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy dokumentumait DjVu formátumba archiválja. Ha végig gondoljuk, hogy egy-egy könyv vagy újság, folyóirat évfolyam, vagy több évfolyamos gyűjtemény pdf-ben mennyi helyet foglal, és a DjVu ennek csak a tizedrészét , akkor a hozzám hasonló gyűjtögető meggyőzi önmagát, hogy a kevesebb helyet foglaló megoldást válassza.
Nem macerásabb a Djvu-t elkészíteni,ha szép anyagot akarunk a kezünkből kiadni, mint ha egyszerűen pdf-be szkennelnénk.

Eddig elkészítettem a Fürge Ujjak újságokat az 1956-os bemutatószámtól 1982-ig. Ez Pdf formátumban több mint 7 Gb területet foglal el a gépen. Ugyanez  DjVu-ban  454 Mb-ot foglal csak el .
Ha tovább ragozom akkor a pdf állományokat 2 db DVD-n tudom csak elhelyezni, míg az összes  DjVu egy CD-re ráfér.
Egy másik példa: a Fürge Ujjak Könyve1964 .pdf-ben  114 Mb és ez a 257 oldalas könyv Djvu-ban csak 10,2 Mb.
Saját dokumentumainkból is készíthetünk djvu-t. Igaz, hogy először egy Tiff-et kell belőle csinálni és azt a DjVu  Solo-val konvertálni.
A szkennelésen kívül konvertálással tudunk tiff-et előállítani. Én az Irfanview csoportos konvertálási opcióját használom a kép fájlok átalakítására
A szöveges dokumentumokból a PDFill PDF and Image Writer –rel készítem a tiffeket. Az alábbi képen látható a beállítás. Ez a program beépül a Word-be és amikor az Ikonok közül rányomunk a PDF-re akkor az előre  beállított Tiff formátumot kapjuk. Én a felbontást 300 dpi-re szoktam beállítani, mert a gyakorlatban ez vált be ./Természetesen  ha Pdf-et akarok csinálni akkor azt állítom be./


A digitális fényképezőgépek is készítenek tiff formátumot , de sokan nem szeretik, mert rettenetesen nagy. Megoldás: a tiffeket letöltjük a számítógépre és aranyos kis DjVu-t készítünk belőle. Nem mappát, hanem egy többoldalas könyvecskét csinálunk. A képeket könnyen kinyerhetjük a már elkészült DjVu-ból is . Az adott oldalon egy jobb egér kattintással kiválasztjuk a kép exportálását és a bejövő ablakban kiválasztjuk, hogy melyik formátumot akarjuk. Ennyi!!


Azt hiszem a legfontosabbakat leírtam a DjVu-ről
Ha kérdésed van írj. Szívesen válaszolok, mert szeretném, ha mások is megismernék ezt a  formátumot és használnák:  Clara

2 megjegyzés:

 1. Kedves Klári! Lelkes letöltőd vagyok a network-ön, én személy szerint mindig átkonvertálom a pdf-eket 180, néha 144 dpi-s pdf-ekké, így negyed annyi helyet foglalnak, és még úgy is tökéletesen látszik minden, a 180 dpi egy 1487x2105 pixeles képfelbontást jelent! A 300 már szinte óriási :) De természetesen a djvu-vel is ki vagyok békülve, csak azért mondom, mert nem a pdf formátum miatt nagyok a fájlok, hanem a dpi miatt. Persze, ha nálad ez vált be, tökéletesen megértem azt is! Üdv. L.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen!
   A 300-as Tiff-eket csak a Djvu konvertáláshoz használom egy az egyben. A további műveletek a következők: a tiff-eket az IrFanView programmal konvertálom 50%-os jpg-re és abból csinálom a pdf-eket a PDFill PDF Tools (Free)-vel . Ha nem tenném akkor kétszer ekkora lenne. Teljesen igazad van abban, hogy a felbontás miatt nagy, de!!! A 68 oldalas 1,12 Gb nagyságú Tiff állományból a DjVu Solo3.1 konvertál 6,93 Mb-os fájlt. Az 50%-os jpg konvertálással is csak 99,7 Mb-os "kupac" lesz ami pdf-ben ugyanannyi marad. A DjVu-nak kell a nagy felbontás, hogy szép anyagot kapjunk, hogy miért azt nem tudom, mert nem ismerem a tömörítési algoritmust.Valójában a pdf-ek csak "melléktermékek", mert eredetileg a DjVu-t akartam és akarom megcsinálni és ha már egyszer beszkenneltem akkor tömörítek és konvertálok. A lényeg, hogy a 8'x11-'os oldal 2400 x 3300 Tiff-ben 25 Mb ami DjVu konvertálás után 124 Kb-lesz, míg ugyanez az oldal 50%-os jpg-be konvertálva 1,93 Mb, amiből ugyan akkora lesz a pdf. Valójában csak összefűzi a jpg-et és annyi.Úgy is mondhatom, hogy nem konvertál csak a fájlkiterjesztést cseréli jpg-ről pdf-re.Próbáltam már másik programot, de eddig még egy pdf konvertáló se vált be. Elárulhatnád mivel paszírozod össze a pdf-eket? Én is megcsináltam volna, de ezekre a dolgokra is magamtól kellett rájönni, és innen-onnan összeszedegetni, hogy mit is csináljak.
   Köszi az észrevételt. Üdv

   Törlés