2011. december 14., szerda

Kössünk a Moda-val

A Moda egy tűágyas gép.
Kb 1 méter.171 tűje van. Úgynevezett 5-ös gép mint a háztartási gépek általában. Ez azt jelenti hogy 1 coll-ban vagy inch-ben  /kb.2,5 cm/ 5 db tű van. A szemeket a lakat  /vagy szán/ áthúzásával képezzük. Ez mozgatja a tűket. A lakaton állítjuk be a szembőséget 0-9 között. A vékonyabb fonalhoz értelemszerűen kisebb , a vastagabb fonalhoz nagyobb szembőséget kell használnunk
Azt ajánlom, hogy válasszunk egy gombolyag Red Hart Margaréta fonalat. 50 gr. kb.257 méter. A címke ajánlása szerint képpel is köthető. Kézi kötéshez 2,5-3-as tűvel dolgozzunk. 10x10 cm-re 26 szem és 35 sor jut
A gépen kötési helyzetbe állítunk 31 szemet és felhurkoljuk a szálat.A lakat a jobb szélen áll. ( balkezeseknél értelemszerűen a bal szélen). Beakasztjuk a baloldalon a szálat és az óramutató járásával ellentétesen elkezdjük felhurkolni.Ha elkészültünk eligazítjuk a hurkokat. A tűket ütközésig kitoljuk, hogy a hurkok a kanalak mögé,a tű szárra csússzon,majd visszaállítjuk a tűket kötési helyzetbe.Én végig húzom az ujjaimat a tűkön, hogy lássam minden kanál ki van-e nyitva.Szembőséget 6-osra állítjuk.Fektessük fel a fonalat és úgy tartsuk, hogy egyenletesen csússzon ki a kezünkből miközben a lakatot áttoljuk a bal oldalra.
Az első sor után nézzük meg, hogy minden tű lekötötte-e a szemet.Ha nem ,akkor kézzel javítsuk.Most kéz csere. Szál a jobb kézben lakat baloldalon és INDULÁS!
Ez a két sor és mozdulat váltakozik. Jobb mint a konditerem! Ha valaki jól begyakorolta, már TV nézés közben is csinálhatja, feltéve, hogy a családtagokat nem zavarja a gép csattogása.
A Moda elég hangos szerkezet, mert a szemeket egyenként fémlemezek feszítik le, amiket a gépben egy -egy rugó tart a helyén. A lakat felemeli , a rugó visszahúzza és nagyot csattan. Meg lehet szokni.
Amit látunk azok a fordított szemek.Általában ez a kötés fonák oldala. Szerintem valami keveset kell tudni a kézi kötésről ahhoz, hogy a géppel tudjunk kötni.Az alapokat, a sima és fordított szemeket, a fogyasztást  és szaporítást, a lyukak készítését, és a feltartott szemeket.( ezek a kézi kötésnél a szállal együtt leemelt szemek).
Az első leckén ezennel túl vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése