2014. január 18., szombat

A kötőgépekről és a műszerészekről és egy kicsit a fonalakról.

Ami van és ami nincs.

Amikor nagy lelkesedéssel elkezdtem ezt a blogot, azt hittem minden simán fog menni. Elképzeltem, hogy én kötögetek és írogatok, esetleg filmezek és lesznek akik csatlakoznak és együtt szép dolgokat tudunk létrehozni. " Álom álom édes álom."
Sajnos a videó készítésről egyelőre le kell mondanom, mert a gazdasági helyzetem nem teszi lehetővé a megfelelő kellékek beszerzését. Ez nem igazán gond,mert a videó megosztókon nagyon jól használható oktató anyagok találhatók. Különösen sok anyag van orosz nyelven,melyek nagyon jók , köszönhetően annak, hogy az orosz Neva kötőgépek majdnem azonosak a lengyel Moda kötőgépekkel, csak a lakat külső burkolata más, de a rendszere ugyanaz.
Az orosz Ukrainka gép azonos a Naumann Veritas-sal. Sajnos ezekhez nincs oktató anyag.

Egy weboldalt is ajánlok:

Neva-2 kötőgép  Ezen az oldalon működik fordító is, bár a google kicsit furcsán fogalmaz, de érthető.

Ezzel a filmes gond letudva, de van egy másik, ami sokkal nagyobb és ez a műszerész hiány. Eddig már egy páran megkerestek, hogy van, vagy vettek régi kötőgépet, de nincs használati utasítása. Ezen tudtam segíteni, de ezek után kiderült, hogy ez csak a kisebb gond volt. Valami gond mindegyik géppel van és szomorúan kellett megállapítanom, hogy hiába próbáltunk keresni kötőgép műszerészt, egyszerűen NINCS.  Egyedül kötőgéptűt lehet venni, de az legalább van.
Tudom, hogy a kötő és varrógép műszerész szakmát egyben tanították . Azért írok múltidőben, mert az OKJ-s képzés is  megszűnt 2013 augusztus 31-el. Nagyon örülnék, ha olvasná ezt a bejegyzést olyan akinek kötőgépműszerész a szakmája és esetleg tudna a "rozoga kötőgépeseknek" segíteni. Magyarországon nincs alkatrész ezekhez a gépekhez, de bízom a régi magyar találékonyságban és ha minden kötél szakad esetleg az oroszoktól is lehet szerezni, vagy a lengyelektől .


A többi kötőgépről nem írtam, de érzésem szerint  azokon is lehet segíteni, csak a kötőgép műszerészek nem tudják, hogy milyen nagy szükség lenne a szaktudásukra.
Az is jó lenne ha valakinek eszébe jutna, hogy újra lehetne nálunk is kötőgépet árusítani. Lehetne például a japán  gyártmányú Brother kötőgép is. Sok kismama és nagymama oldaná meg a család ruházatának előállítását és nem vásárolnánk a "kínaiban". Igaz az se lenne rossz, ha a fonalgyártásunk is újra a régi lenne. Foki és a Temaforg, de már az is előre lépés illetve vissza lépés lenne, ha megint lehetne kapni úgynevezett "ipari"fonalat. Csak egy két kilót és nem csak egy raklappal, mert ezekből a drága külföldi fonalakból még egy-egy kézzel kötött darab is rettenetesen drága.Nem csoda, hogy virágzik a kínai piac.
Most erről álmodozom.

13 megjegyzés:

  1. Tökéletesen igaza van, kötnének géppel otthon a hölgyek, ha.. Engem most az érdekelne, hogy a manapság külföldön kapható gépekről mi a véleményük Önöknek, akik nem most kezdték a gépi kötést. Melyikbe érdemes beruházni? Van egyáltalán olyan ember, aki mostanában vásárolt - hozatott új kötőgépet külföldről? Tud esetleg ajánlani fórumot, vagy embert, akinek van ebben a témában információja? És a fonalakról, hogy hol lehet hozzá beszerezni nem nagyüzemi mennyiséget?

    Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!
      Szívesen ajánlanék kötőgépet,de sajnos nem tudok. Itthon csak a sufniból előkerült,jó esetben leporolt valamiket lehet beszerezni. Tapasztalataim szerint sem az eladóknak, sem a vásárlóknak fogalmuk sincs arról, hogy mit adnak-vesznek. Azzal fedezik magukat, hogy "örököltük , kamrában becsomagolva találtuk". Látatlanban úgy "verik át" a vásárlót, hogy még reklamálni se tud. Rendszeresen járok fel az árverési oldalra és elhűlve tapasztalom, hogy mit és milyen áron kínálnak.
      Most kínáltak egy Singer kötőgépet. Az eladó agyba-főbe dicséri és azt állítja, hogy minden tartozéka megvan, közben a mellékelt képen még a lakat sem látható, csak a sima tűágy . Már levette az aukciós oldalról,mert az fizetős, de az üzenetéből kiderült, hogy más oldalra felteszi 12000 FT-ért. A jóhiszemű érdeklődő megveszi és a végén kiderül, hogy egy forintot nem ér amit meg vett, mert nincs ember aki megjavítaná vagy ami még rosszabb lakatot és egyéb alkatrészt a világon sehonnan nem fog tudni beszerezni. Jelenleg 4 olyan emberről tudok akiknek hiába szerettem volna segíteni ,de nem tudok ,mert nem vagyok szerelő. Ezért is írtam ezt a kis eszmefuttatást.Van egy ismerősöm aki szakmája szerint varrógép és kötőgép műszerész, de már ő sem foglalkozik vele, mert lehetetlen alkatrész beszerezni.
      Azt sajnos nem tudom, jelenleg milyen gépet lehet külföldön venni, de ha tippelni kellene akkor a japán Brother, gépet mondanám. Azokat a világ minden táján meg lehet találni. Itt egy ki videó a YouTube-ról:

      https://www.youtube.com/watch?v=ccKJRLAztlQ

      A fonalakról sincs sajnos semmi kézzelfogható információm. Kaptam egy tippet, hogy nézzem meg Budapesten a Garay utcában, de bár itt élek még nem jutottam el odáig.
      Magyar nyelven fórumról sem tudok, pedig már elég sokfelé nézelődtem.
      Én annak is örülnék, ha itt a blogon össze jönnénk és kitárgyalnánk ezeket a dolgokat, és nem csak magamban írogatnék.
      Köszönöm, hogy meglátogatott. Clara

      Törlés
  2. Jaj, de jó, hogy folytatod!
    Csak annyit jegyeznék meg, hogy tűt sem lehet már kapni. :((
    Puszi, Rozi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rozi! Igaz,hogy nem új az infó, de a Net-en még élő a Nadelplatex oldala és elérhetősége. Én már több mint 3 éve váltottam e-mailt a vezetővel.Ismeretlenül kerestem meg a Haraszin Zoltán urat ,mert az öreg körkötő masinámnak minden harmadik tűje hiányzik. (Az előző tulaj "kiherélte" és elfelejtette a kivett tűket átadni a géppel együtt). Ő azt közölte, hogy mindenféle tűjük van csak mintát kell vinni. Sajnos azóta valahogy nem jutottam el a XV. kerületbe. Hiába nagy ez a falu, de majd csak eljutok oda is.
      Puszika Clara
      http://nadelplatex.hu/hu/kapcsolat

      Törlés
    2. Én telefonon beszéltem vele, nagyon kedves volt, de azt mondta, hogy ilyen már nincs nekik. Lehet meg kellene próbálni személyesen, mintával.
      Puszi!

      Törlés
    3. Pedig azt hittem mára már több rossz hír nem ér.
      Képzeld, a Garay utca közelében jártam és gondoltam megnézem a fonalboltot. Hát kétszer is végig jártam, de egy fél boltot se találtam. DE Nem adom fel!!!!
      A géptűvel kapcsolatban csak annyi elképzelésem van, hogy ha a Nadelplatex-nél nem tudunk szerezni akkor marad a "szatyorimport". Akár kelet fele, akár nyugat fele megyünk kapható,csak itt nincs. Sőt találkoztam olyan külföldi Web.oldallal ahonnan lehet rendelni. Már csak pénz kell hozzá. Reménykedjünk.

      Törlés
  3. Szia Anyu avagy Signora Clara.
    Tudom nem ide kellene irnom de ugy gondoltam meglatogatlak itt is.
    Remèlem talalsz fonalat a nagy magyar "falu"-ban... A "szatyorimport" az jo dolog lenne csak repulon egy kisse huzos. Ha van kedved nezd meg a blogomat, atruhaztam egy kicsit... Egy kis onreklam.

    VálaszTörlés
  4. Szia Nóra lányom!
    Köszi,hogy meglátogattál.
    Ami a fonalat illeti, sajnos még nem találtam, de volt egy kupac (kb 48 kilónyi) egy kötős néni hagyatékából a Vatererán. 5000 Ft-on volt feltéve és 15500 Ft-ért meg is nyerte valaki a licitálást. Fájt is érte a szívem. ( Gyorsan vettem be gyógyszert).
    A "szatyorimport" általi beszerzést én egy kicsivel közelebbről gondoltam. Olyan helyről ami közúton is könnyen megközelíthető. Emlékezz a Trabant csomagtartóján utazó Gorenje hűtőkre, meg az Ausztriából hozott csodaszép mohair fonalakra. A 60-as 70-es évek fordulóján még a Brother és Passap kötőgépek is ezzel a módszerrel érkeztek az országba. Jó részt visszavonult sportolók hozták, családjuk nő tagjainak, akik aztán "kötödét" nyitottak.Te akkor még nem éltél,de az általad is ismert fehér kötött nadrág kosztűmöm, ami az esküvői ruhám volt, szintén egy ilyen kötödében készült. Abban az álomban ringattuk magunkat, hogy a meglévő elég nagy fonal választék mellett, amit itthon gyártottak, majd elérhetőbb lesz a külföldi fonal is.(Te is voltál velem ipari fonalat vásárolni) Helyette sajnos a gyárakat megszüntették és baromi drágán jön be a külföldi fonal. Nincs egyenletes ellátás és ha egy színt hétfőn megveszel, kedden már nem találsz hozzá még egy gombolyaggal. DE. Azt mondják az okosok, hogy a piacgazdaságban a kereslet határozza meg a kínálatot, vagyis ha valamire igény van akkor az előbb-utóbb megjelenik a piacon. Én még reménykedek.
    Tetszik a blogod új ruhája, csak egy kicsit sötét. Még hozzá kell szoknom.

    VálaszTörlés
  5. Szevasztok! Már régiek a bejegyzések de bízom benne, valaki látni fogja és tud segíteni. Örököltem egy kötőgépet, brohter gyártmányú. Van hozzá használati útmutató, csak nem magyar nyelvű. Próbáltam fordítani, de a Google hihetetlenül hülye ezen a téren. Arra gondoltam, keresek interneten, letölthető anyagot. Sajnos eddig nem találtam. Abban reménykedem van valaki aki e-mail el tudná küldeni. Minden segítséget megköszönök. Üdv Magda 😊

    VálaszTörlés
  6. Szevasztok! Már régiek a bejegyzések de bízom benne, valaki látni fogja és tud segíteni. Örököltem egy kötőgépet, brohter gyártmányú. Van hozzá használati útmutató, csak nem magyar nyelvű. Próbáltam fordítani, de a Google hihetetlenül hülye ezen a téren. Arra gondoltam, keresek interneten, letölthető anyagot. Sajnos eddig nem találtam. Abban reménykedem van valaki aki e-mail el tudná küldeni. Minden segítséget megköszönök. Üdv Magda 😊

    VálaszTörlés
  7. Magdolna !Gyere a facebook ( Kötőgépek és egyéb szerkezetek kedvelői) csoportomba. Ott vannak Brother képhez értő csoporttársak akik tudnak segíteni. Üdv Signora Clara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Udvozlok mindenkit ,orulok hogy ratalaltam a blogra ugyan is nekem is van egy Brother kh 840 es kotogepem es nagyon szeretnek egy hasznalati utasitast mert egyaltalan nincs meg az idegen nyelvu is jo lenne mert a kepek alapjan el lehet igazolodni rajta. tapasztalatbol mondom mert van egy pasapom is es nemet nyelvu utasitasa van es jol elboldogoltam vele. halas lennek ha valaki segitene eggyel email be. elore is koszonet/
      email cimem szongoth 94@yahoo.com

      Törlés
    2. Kedves Névtelen! A Net-en minden megtalálható Csak a böngészőbe kell beírni, hogy Brother 840 és letölthető a kézikönyv. Én is ezt tettem itt a link remélem használható : http://machineknittingetc.com/brother-kh840-user-guide.html

      Törlés